Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ελεύθερνα ΜυλοποτάμουΡέθυμνο, Κρήτη 74052
Ελεύθερνα ΜυλοποτάμουΡέθυμνο, Κρήτη 74052

Ταινίες

​Εκτός από το πλούσιο εποπτικό υλικό και τα κείμενα, τα εμβληματικά εκθέματα του Μουσείου πλαισιώνονται από προβολές ταινιών που παρουσιάζουν το ιστορικό και νοηματικό περιεχόμενο της έκθεσης.

ΑΙΘΟΥΣΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Η ταινία που συμπυκνώνει το βασικό νόημα του υπότιτλου του Μουσείου, “Ο Όμηρος στην Κρήτη”, σε σκηνοθεσία Αντώνη Κιούκα, υποστηρίζοντας την αλήθεια των Ομηρικών επών, την παρουσία του Ομήρου στην Κρήτη και τη διαχρονικότητα της ομηρικής ποίησης.

Α ΑΙΘΟΥΣΑ: ΦΡΟΝΙΜΗ
Η ταινία, κινηματογραφική μεταφορά (fiction) σε σκηνοθεσία Αντώνη Κιούκα,  αναφέρεται στο εμπόριο και τις εξωτερικές σχέσεις  της Ελεύθερνας. Συνδέεται με το θηραϊκό στάμνο και μια χάλκινη φιάλη που εκτίθενται στην αίθουσα Α και πραγματεύεται την ιστορία της Φρονίμης, που αναφέρει ο Ηρόδοτος (Ιστοριών Δ 154-161). Πρόκειται για την ιστορία του βασιλιά Ετέαρχου της Αξού, πόλης που βρίσκεται ΝΑ από την Ελεύθερνα προς τον Ψηλορείτη, της νεαρή κόρης του Φρονίμης, του μίσος της μητριάς της προς αυτήν και του εμπόρου Θεμίσωνα από τη Θήρα, ο οποίος σύχναζε στην αυλή του βασιλιά, φέρνοντας του εμπορεύματα και στην πορεία του προς την Αξό θα στάθμευε και στην Ελεύθερνα. Με βάση την επιστημονική έρευνα του Καθ. Ν. Χρ. Σταμπολίδη, δημιουργήθηκε η μικρή ταινία με πρωτότυπα γυρίσματα που παρακολουθεί την ιστορία της Φρονίμης από την Αξό έως τη Θήρα.

Β ΑΙΘΟΥΣΑ: Η ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΩΣΕΡ
Στην αίθουσα Β παρουσιάζεται ως κινηματογραφική μεταφορά (fiction) σε σκηνοθεσία Αντώνη Κιούκα, η περιπέτεια του διάσημου αγάλματος της “Κυρίας της Ωσέρ” από τη στιγμή της εύρεσής του, το ταξίδι και την απόκτησή του από το Μουσείο του Λούβρου, η ταυτοποίηση της προέλευσής του από τις έρευνες του Καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη και, τέλος, η συνάντησή της με την “Κόρη της Ελεύθερνας” για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνση της πρώτης από την Κρήτη, πιθανότατα στα τέλη του 19ου αιώνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2004/5. ​

Γ ΑΙΘΟΥΣΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ, Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Στην αίθουσα Γ το εύρημα της Ταφικής Πυράς ΛΛ και οι ομοιότητές του με την περιγραφή του Ομήρου στη Ραψωδία Ψ της Ιλιάδας, επέτρεψε το 1996 την αναπαράσταση του ταφικού τελετουργικού τυπικού σε μια ακόμη ταινία, σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου. Η ταινία αυτή έχει λάβει το Α ́ βραβείο στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών στο Ροβερέτο της Ιταλίας.

Ειδικές Προβολές

Στην αίθουσα Α τα εισηγμένα αντικείμενα από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο φανερώνουν την εξωστρέφεια της πόλης και τις σχέσεις της με Ανατολή και Δύση. Έτσι, στην μεγάλη προθήκη με αυτά τα αντικείμενα δημιουργήθηκε εσωτερικά μια μεγάλη προβολή, που δείχνει τα ταξίδια και τους τόπους προέλευσης και ανταλλαγών σε έναν τεράστιο χάρτη.
Στην αίθουσα Β ειδική προβολή επεξηγεί και προβάλλει το μνημείο στο οποίο ανήκε η Κόρη της Ελεύθερνας.