Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ελεύθερνα ΜυλοποτάμουΡέθυμνο, Κρήτη 74052
Ελεύθερνα ΜυλοποτάμουΡέθυμνο, Κρήτη 74052

Είσοδος

Στην είσοδο του Μουσείου δεξιά υπάρχει τοπογραφικός χάρτης που εισάγει τον επισκέπτη στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας, καθώς και κείμενα με την ιστορία του τόπου και των ανασκαφών.
Μπροστά του στέκει μια προθήκη με το εμβληματικό αντικείμενο του Μουσείου: μια χάλκινη ασπίδα που βρέθηκε στον τάφο των «πολεμιστών» και χρονολογείται ανάμεσα στο 830/20 και το 730/20 π.Χ. Πρόκειται για το μοναδικό, έως σήμερα, καλά στρωματογραφημένο αντικείμενο αυτού του τύπου, που ανάλογά του παραδείγματα είναι γνωστά ως «ασπίδες τύπου Ιδαίου Άντρου», από μια σειρά μεγάλων, ως επί το πλείστον, αντικειμένων που βρέθηκαν κατά καιρούς στο παγκρήτιο ιερό ή, σπανιότερα σε άλλα ιερά και θέσεις της Κρήτης.
Το αντικείμενο αυτό δεν είναι μόνον ένα από τα πρωιμότερα δείγματα αυτού του είδους αλλά και ένα από τα καλλιτεχνικότερα δείγματα της πρώιμης κρητικής τέχνης, στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού, που συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη Βόρεια Συρία και την Ουραρτού.
Στο πλάι αντίγραφα του χρησιμεύουν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και για όλους όσους έχουν ανάγκη να το αναγνώσουν ψηλαφώντας τα.