Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ελεύθερνα ΜυλοποτάμουΡέθυμνο, Κρήτη 74052
Ελεύθερνα ΜυλοποτάμουΡέθυμνο, Κρήτη 74052

Συμμετοχή σε Εκθέσεις

Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 2014-2016

  • Καναδάς: Pointe-à-Callière, Montréal museum of Archaeology and History Complex, Δεκέμβριος, 2014 – Απρίλιος, 2015
  • Canadian Museum of History, Gatineau, Ιούνιος 2015 – Οκτώβριος, 2015
  • Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής​: The Field Museum, Chicago, Νοέμβριος, 2015 – Απρίλιος, 2016
  • National Geographic Museum, Washington, Μάιος, 2015 – Οκτώβριος, 2016

 Η έκθεση που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για να ταξιδέψει σε πολλές πολιτείες της Αμερικής και του Καναδά ξεκινώντας το χειμώνα του 2014 από το Μουσείο του Μόντρεαλ, συμπεριλαμβάνει 562 αρχαία αντικείμενα, από πολλά αρχαιολογικά μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων της Ελλάδας. Από την Ελεύθερνα ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας η ταφική πυρά ΛΛ/90-91 μαζί με τα αντικείμενα που τη συνόδευαν, πήλινα αγγεία, χάλκινα αντικείμενα, σιδερένια όπλα κ.λπ. 

Assyria to Iberia at the Dawn of the Classical Age

Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης 2014

Η έκθεση που παρουσιάστηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης το φθινόπωρο 2014 συνέβαλε στην κατανόηση των πολιτισμικών ανταλλαγών και της καλλιτεχνικής παραγωγής στην Εγγύς Ανατολή και στη Μεσόγειο την πρώιμη 1η χιλιετία π.Χ.
​Αυτός ήταν ο κόσμος του Ομήρου και των μεγάλων εμπορικών δρόμων και των εμπόρων της αρχαιότητας, όπως ήταν οι Έλληνες και οι Φοίνικες. Αντικείμενα παρουσιάστηκαν από μουσεία της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την Ελεύθερνα ταξίδεψαν χάλκινα αγγεία και αντικείμενα από την Κύπρο και την Ανατολή, η περίφημη χάλκινη ασπίδα του τύπου Ιδαίου Άντρου, καθώς και χρυσά μηνοειδή και άλλα περίτμητα κοσμήματα.

Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην Αυγή της Ιστορίας

​Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 2012 - 2013

Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν ή άλλες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών ακόμα και από άνδρες που οι ίδιες παντρεύτηκαν στην πατρίδα τους -ντόπιους ή ξένους- ή ακόμη και αυτές που για λόγους επιγαμίας ή άλλους, ταξίδεψαν από τη μια περιοχή σε μια άλλη, είναι οι γυναίκες τις οποίες παρουσίασε η έκθεση.

Ανάμεσα στις ενότητες της έκθεσης με γυναίκες υψηλού κύρους, πριγκίπισσες και ιέρειες από την Κύπρο, την Εύβοια, την Αθήνα, την Μακεδονία, την Ετρουρία, παρουσιάστηκαν σε μια αίθουσα οι ξεχωριστές πριγκίπισσες – ιέρειες της Ελεύθερνας από ταφή που χρονολογείται πριν από το 650 π.Χ.

Έλληνες και Φοίνικες - Στα σταυροδρόμια της Μεσογείου

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 2011

Η έκθεση που εντάχθηκε στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» παρουσίασε τις σχέσεις Ελλήνων – Φοινίκων κατά την αρχαιότητα και τις πολιτισμικές αλληλοεπιδράσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.

Μεταξύ των αντικειμένων που εκτέθηκαν από πολλά μουσεία (Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, τέσσερα ελληνικά μουσεία και 8 Εφορείες Αρχαιοτήτων) συμπεριλήφθηκαν και μερικά πολύ σημαντικά ευρήματα από την Ελεύθερνα, όπως χάλκινες φιάλες, πήλινα φοινικικά και κυπροφοινικικά αγγεία, ένα λίθινο τανιτικό cippus κ.ά.

Πλόες. Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα. Σχέσεις λαών της Μεσογείου, 16ος-6ος αι.π.Χ.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 2003

Μια πρωτοποριακή, μοναδική έκθεση με συμμετοχή 92 μουσείων από όλη τη Μεσόγειο, τη Β. Αμερική, την Ευρώπη με 1211 αρχαία αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία τα ελευθερνιώτικα έπαιξαν σπουδαίο ρόλο.

Στις δύο αυτές εκθέσεις κατεδείχθη ο ρόλος της Ελεύθερνας στο “γίγνεσθαι” της ανατολικής Μεσογείου στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, η σχέση με τα ομηρικά έπη και οι δυνατότητες του ανεσκαμμένου έως τότε χώρου και κυρίως της νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας για περαιτέρω ανασκαφική έρευνα και η προβολή της αρχαίας πόλης, ιδιαίτερα για τη συμβολή της στην ανάπτυξη της αυγής του ελληνικού πολιτισμού.

"Ανατολική Μεσόγειος" Il Mediterrneo Orientale. Navigatori e commerci nel Mediterraneo orientale XVI-VI sec. a.C.

Ρώμη, Musei Capitolini, Palazzo Caffarelli, 2001

Η έκθεση είχε ως στόχο να παρουσιάσει το πυκνό δίκτυο ανταλλαγών των λαών της Μεσογείου στην κρίσιμη χιλιετία της ιστορίας της ανατολικής Μεσογείου, στη μετάβαση από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Παρουσιάστηκαν 300 εκθέματα από τα μουσεία της Κύπρου, της Κρήτης, της Ρόδου και της Κω.

Ανατολική Μεσόγειος: Κύπρος-Δωδεκάνησα-Κρήτη, 16ος-6ος αι. π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο, Ηράκλειο Κρήτης 1998

H έκθεση σχεδιάστηκε για να παρουσιάσει την εικόνα της κίνησης των προϊόντων, των ανθρώπων και των ιδεών στην κρίσιμη χιλιετία της ιστορίας της ανατολικής Μεσογείου, στη μετάβαση από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Παρουσιάστηκαν αντικείμενα απο την Κρήτη, την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα. Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΥΠΠΟ και την ΚΓ΄ ΕΠΚΑ.