Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ελεύθερνα ΜυλοποτάμουΡέθυμνο, Κρήτη 74052
Ελεύθερνα ΜυλοποτάμουΡέθυμνο, Κρήτη 74052

Περιοδικές Εκθέσεις

Αυτόμομες Εκθέσεις της Ελεύθερνας

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  1994

Ελεύθερνα. Από τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή νεκρόπολη. Ταφικές πυρές και ομηρικά έπη.

Η πρώτη παρουσίαση της νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας σε περιοδική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1993 στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου και στη συνέχεια την άνοιξη του 1994 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα στην έκθεση με τον τίτλο “Ελεύθερνα. Από τη γεωμετρική και αρχαϊκή νεκρόπολη. Ταφικές πυρές και ομηρικά έπη”.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 2004 - 2005

Ελεύθερνα Πόλη - Ακρόπολη - Νεκρόπολη

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως ένα αφιέρωμα στην εικοσαετή συστηματική ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Ελεύθερνα και είχε ως στόχο να καταδείξει τη διαχρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας σε μια σημαντική κρητική πολιτεία με αδιάλειπτη κατοίκηση από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) έως και τον Μεσαίωνα (12ος-13ος αι. μ.Χ.).

Τα ευρήματα των ανασκαφών παρουσιάστηκαν  σε τρεις μεγάλες ενότητες: Πόλη, Ακρόπολη, Νεκρόπολη. Οι δύο πρώτες ενότητες περιλάμβαναν δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο), ενώ η τρίτη πραγματεύτηκε συμπεριφορές και αντιλήψεις σχετικές με τη μετά θάνατον ζωή.

Μεγάλο μέρος του υλικού προήλθε από το νεκροταφείο της Ορθής Πέτρας που χρονολογείται στην περίοδο συγγραφής των ομηρικών επών (9ος – 7ος αι. π.Χ.). Στην ενότητα αυτή αναπαραστάθηκε λεπτομερώς ένας τάφος, μαζί με το περιεχόμενό του και το αρχιτεκτονικό μνημείο που έστεκε πάνω του, καθώς και σπαράγματα δαιδαλικής και αρχαϊκής γλυπτικής και επιτύμβιες στήλες.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχώρισε η περίφημη “Κυρία της Ωξέρ”, ένα μικρό ασβεστολιθικό γλυπτό, που απεικονίζει είτε μια Κόρη είτε μια αρχαϊκή νεαρή θεά. Το άγαλμα αυτό ταξίδεψε για πρώτη φορά και μοναδική στην Αθήνα από το Λούβρο, ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης. Όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι διευθυντές του Λούβρου, Alain Pasqui και Jean-Luc Martinez, “θα ήταν αδιανόητο να μην της επιτρέψουμε να έλθει να επισκεφτεί τα ξαδέλφια της από την Κρήτη”.

Εκτός των επιτοίχιων επεξηγηματικών κειμένων, οι επισκέπτες παρακολούθησαν και την κινηματογραφική αναπαράσταση μιας “ομηρικής” ταφικής πυράς. Για την έκθεση αυτή εκδόθηκε πλήρης επιστημονικός κατάλογος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.